BMW Z4 2018-2019-2020-2021 Review
BMW - Z4 M40i - WW52489 - Teaser - Exterieur - (2).JPG

BMW Z4 2018-2019-2020-2021 Review

25 maart 2024

Roadster pur sang

De Z-Serie van BMW staat sinds het verschijnen van de eerste versie in 1989 - de Z1 - voor puur, open rijplezier. Voor de meest recente creatie uit deze bloedlijn, de Z4 van het type G29, is dat niet anders. Daar waar de meeste cabriolets juist het best tot hun recht komen indien er ontspannen mee gecruised wordt, verlangt de BMW Z4 juist van zijn bestuurder dat het gas erop gaat. Houdt dit nu in dat er niet rustig met de BMW Z4 te rijden is? Zeker niet, maar feit is dat BMW de huidige Z4 bewust weer een stuk sportiever heeft gemaakt dan zijn voorganger(s). De BMW Z4 geeft dan ook zeer snel het vertrouwen om bochten bijzonder snel te nemen.

Het ietwat lieflijke uiterlijk van zijn voorgangers heeft bij de huidige BMW Z4 plaats gemaakt voor een veel stoerder voorkomen. Gelijk aan zijn voorgangers heeft de BMW Z4 overigens nog steeds gedrongen proporties. Dat beeld wordt versterkt doordat de wielbasis wat korter is geworden, maar de spoorbreedte juist is toegenomen. Hierdoor is de BMW Z4 zowel bijzonder stabiel in snel genomen bochten als koersvast op rechte stukken. Bovendien produceert het uitlaatsysteem dat BMW op de Z4 M40i monteert een (h)eerlijk geluid. De BMW Z4 is hiermee echt een roadster pur sang.

imgonline-com-ua-twotoone-1I6EsM3l5C9pk43.jpg
Drie generaties Z4 uit onze fotostudio

Waarin onderscheidt de BMW Z4 zich?

De BMW Z4 onderscheidt zich op meerdere vlakken. Uiteraard op het gebied van rijbeleving is de BMW Z4 een klasse apart. Zeker de top-motorisering, de Z4 M40i, die over maar liefst 340 pk beschikt, elektronische sperdifferentieel en een adaptief onderstel, is ronduit snel te noemen. Maar ook qua kwaliteitsbeleving van het interieur staat de BMW Z4 op zeer hoog niveau. Het compartiment van de bestuurder en bijrijder is uiteraard vrij compact, maar voorzien van dezelfde fraaie materialen en gemakken als de grotere modellen. Zo werkt ook het iDrive systeem in de BMW Z4 zeer gebruiksvriendelijk.

Belangrijkste plus en min punten BMW Z4

Hieronder een overzicht van de belangrijkste min en pluspunten

Wat is top?Wat had beter gekund?
De rijbeleving is nu echt sportiefKwaliteit van het interieur nog net niet op niveau van Audi en Mercedes
De automaat schakelt zowel soepel als heel snel Geen air-scarf leverbaar
Het iDrive systeem is zeer gebruiksvriendelijkNiet met xDrive leverbaar

Welke motoren zijn er leverbaar in de BMW Z4?

Het motorenpalet van de BMW Z4 is niet heel uitgebreid. Alle motoren doen overigens wel recht aan de uitermate sportieve rijbeleving die BMW aan de Z4 heeft beoogd mee te geven.

De basis motorisering betreft de BMW Z4 sDrive 20i. De in meerdere modellen toegepaste 2.0 liter 4-cilinder levert een gezonde 197 pk. De middelste motorisering betreft de BMW Z4 sDrive 30i. Feitelijk beschikt deze versie over hetzelfde motorblok, maar dan met 258 pk. Het (voorlopige) topmodel is de BMW Z4 M40i. Deze versie beschikt over een 3.0 liter 6-cilinder die maar liefst 340 pk weet te mobiliseren. Alle motoriseringen zijn overigens gekoppeld aan een automatische 8-traps sporttransmissie.

Hieronder een volledig overzicht van de beschikbare motoren in de BMW Z4.

UitvoeringVermogenMotor0-100 km/h
Benzine
BMW Z4 sDrive 20i197 pk2.0 liter 4-cilinder6,6 sec.
BMW Z4 sDrive 30i258 pk2.0 liter 4-cilinder Turbo5,4 sec
BMW Z4 M40i 340 pk3.0 liter 6-cilinder Turbo4,5 sec.

Welke concurrenten heeft de BMW Z4?

Bijna vanzelfsprekend komt de concurrentie van de BMW Z4 uit de bekende gelederen. Mercedes heeft de SLC in haar gamma (overigens niet meer nieuw leverbaar) en Audi de TT Roadster. Hoewel beide auto’s ook hele plezierige roadsters betreffen, zijn ze beiden aanzienlijk minder sportief dan de BMW Z4, ongeacht de motorisering. Jaguar biedt met de F-type met name een fraai gelijnd alternatief, maar moet eigenlijk op alle vlakken (kwaliteit, rijdynamiek en verfijning) in de BMW Z4 zijn meerdere erkennen.

De meest geduchte concurrent is afkomstig van een ‘echte’ sportwagenfabrikant, de Porsche 718 Boxster. Wellicht dat de Porsche een fractie scherper stuurt en sneller schakelt, maar het is maar de vraag of die punten het toch wel flinke prijsverschil kunnen rechtvaardigen.

Welke bekende problemen heeft de BMW Z4 ?

Ondanks de goede bouwkwaliteit van de auto zijn er een aantal problemen die we vaker tegenkomen bij de BMW Z4 . Hieronder een overzicht van deze bekende problemen.

Bekende problemen BMW Z4

problemen zijn onder meer technische problemen, zoals problemen met de motor, transmissie en elektronica

De problemen zijn niet omvangrijk en doen zich lang niet bij alle auto's voor. Het is zeker geen reden om niet een BMW Z4 te kopen. Daarnaast vallen de problemen binnen de zekerheid van onze 12 / 24 maanden Qoets merk garantie

Wat is onze conclusie over de BMW Z4?

Daar waar de voorgaande generaties van de BMW Z4 ervan beticht werden niet sportief genoeg te zijn, maakt de huidige generatie dat helemaal goed. De BMW Z4, zeker als M40i, weet het ware roadster gevoel uitmuntend te genereren. Door zijn korte(re), maar brede(re) wielbasis is de BMW Z4 bijzonder koersvast en zeer goed te plaatsen in bochten. Daarnaast oogt de BMW Z4 nu ook echt sportief, maar zeker niet te agressief. Voor het interieur geldt precies hetzelfde; compact en sportief, maar zeker niet te spartaans. En dat ondanks zijn bescheiden buitenmaten en korte wielbasis.

De BMW Z4 schurkt nu heel dicht tegen de Porsche 718 Boxster aan. Sterker nog, de BMW Z4 heeft wellicht zelfs de betere papieren; (optioneel) een heerlijke 6-cilinder, een feilloze automaat, fenomenaal uitlaatgeluid en niet in de laatste plaats een vriendelijker prijskaartje. Het lijkt erop dat BMW nu de Z4 heeft ontwikkeld zoals de engineers uit Beieren het altijd al voor ogen hadden.

Ben je ook op zoek naar een jong gebruikte BMW Z4?

Wij leveren jong gebruikte BMW's inclusief:

✅ 12 of 24 maanden Qoets merk garantie

✅ Exclusieve haal- en brengservice door heel Nederland

✅ Géén beschadigingen aan de binnen- of buitenkant, hooguit lichte gebruikssporen

✅ Eerste 10.000 kilometer of 6 maanden onderhoudsvrij

✅ Aflevering inclusief persoonlijke uitleg

Geef eenvoudig jouw Z4 wensen aan

Geef eenvoudig jouw Z4 wensen aan

Of maak nu een afspraak en kom langs in ons aflevercentrum in Utrecht.

BMW Z4 wensen doorgeven