Audi e-tron 2018-2019-2020-2021 review+video
CAR-16692-E40714DA-1B3B-46EA-84F202DE2264429C.jpg

Audi e-tron 2018-2019-2020-2021 review+video

25 maart 2024

De e-tro(o)nopvolger

De aanduiding ‘e-tron’ wordt al sinds 2012 gebruikt op de plug-in hybride variant van de Audi A3 Sportback. In 2015 werd eveneens de met een accupakket uitgeruste Audi Q7 van deze aanduiding voorzien. Opvallend genoeg werkt bij de eerstgenoemde de elektromotor samen met een benzinemotor en bij de laatstgenoemde met een zelfontbrander.

Met de komst van de e-tron - waarbij de term ‘e-tron’ geen aanduiding op een bestaand type betreft, maar een opzichzelfstaand model - introduceerde Audi in 2018 haar eerste volledige elektrische auto. Qua maatvoering valt de auto precies tussen de Audi Q5 en de Audi Q7/Q8 in. Het design van de e-tron is onmiskenbaar Audi en dat is een groot pluspunt; wel volledig elektrisch rijden zonder op het gebied van design en kwaliteit concessies te hoeven doen. En daarin ligt ook meteen de grote kracht van de Audi e-tron. Aangezien hiermee de drempel voor bestaande en potentiële Audi-rijders om de overstap te maken naar een volledig elektrische auto wordt geminimaliseerd dan wel geëlimineerd.

Eind 2019 kreeg de reguliere Audi e-tron gezelschap van de Audi e-tron Sportback. Normaliter betekent deze modelaanduiding een toename van de praktische bruikbaarheid door de toevoeging van twee extra zij-portieren en een tot aan de daklijn doorlopende achterklep. De Audi e-tron Sportback is echter een uitzondering op die regel, aangezien de aflopende daklijn zowel een (klein) negatief effect heeft op de bagageruimte als de hoofdruimte van de achterpassagiers. Veel kopers zullen dit echter voor lief nemen en vallen voor de fraaie lijnen van de Audi e-tron Sportback.

Audi - e-tron 55 - B013193 - Teaser - Exterieur (10).JPG


Bekijk onze video review van de Audi e-tron

Waarin onderscheidt de Audi e-tron zich?

De Audi e-tron betreft feitelijk de eerste volledig elektrische auto die een niet uitgesproken afwijkend design heeft ten opzichte van zijn regulier gemotoriseerde stalgenoten. Daar waar Aziatische en Amerikaanse elektrische auto’s veelal een ietwat geforceerd futuristisch uiterlijk meekrijgen, is de e-tron gewoon een zeer fraai gelijnde Audi. Sterker nog, menigeen zal de stelling aan durven dat de e-tron de fraaiste Audi van dit moment betreft.

Het interieur is eveneens mooi ‘clean’ en ruimtelijk vormgegeven. Door de de twee touchscreens oogt het interieur zeer modern, maar zeker niet overdreven. Doordat de vorm en functionaliteit zeer goed op elkaar zijn afgestemd, werken de betreffende schermen bovendien zeer gebruiksvriendelijk. Hierdoor voelt en oogt het interieur van de e-tron zowel vertrouwd als toekomstbestendig. Daarnaast beschikt de e-tron over de grootste bagageruimte in zijn segment, tot een maximum van maar liefst 1725 liter.

Belangrijkste plus- en min punten van de Audi e-tron

Hieronder een overzicht van de belangrijkste plus- en minpunten

Wat is top?Wat had beter gekund?
Elektrisch rijden in combinatie met Audi design en kwaliteitHet netwerk van laadmogelijkheden buiten Nederland behoeft uitbreiding.
Door middel van snelladen binnen 45 minuten een volledig volle accuNiet het beste rijbereik in zijn klasse
Zowel op de achterbank als in de bagageruimte (660 - 1.725 liter) zeer veel ruimte.De optionele camera’s die de buitenspiegels (virtual mirrors) vergen gewenning.
Zeer comfortabele rijeigenschappenNiet zo snel als zijn concurrenten

Welke (elektro)motoren zijn leverbaar in de Audi e-tron

Logischerwijs is het motoren aanbod van de Audi e-tron niet zo uitgebreid als bij modellen met verbrandingsmotoren. Echter, zelfs met de ‘lichtst’ uitgevoerde versie, de e-tron 50 Quattro, heb je al een bijzonder snelle auto voor handen met een in de praktijk zeer toereikend rijbereik. Naast de e-tron 50 Quattro bestaat het aanbod uit de e-tron 55 Quattro en de meest snelle versie die kortweg de aanduiding e-tron S heeft meegekregen. Ongeacht de motorisering beschikken alle e-tron’s over elektrische vierwielaandrijving, een nieuwe generatie van Audi's fameuze Quattro systeem.

Hieronder een volledig overzicht van de beschikbare motoren in de Audi e-tron.

UitvoeringVermogenMotor0-100 km/hRijbereik (WLTP)
e-tron 50 Quattro330 pkVolledig elektrisch6,8 sec.300 - 341 km
e-tron 55 Quattro 408 pk.Volledig elektrisch5,7 sec.384 - 440 km
e-tron S503 pk.Volledig elektrisch4,5 sec.348 - 360 km
Audi - e-tron 50 quattro - Achterkant.JPG

Welke bekende problemen heeft de Audi e-tron ?

Ondanks de goede bouwkwaliteit van de auto zijn er een aantal problemen die we vaker tegenkomen bij de Audi e-tron . Hieronder een overzicht van deze bekende problemen.

Bekende problemen Audi e-tron

De Audi e-tron heeft enkele problemen ondervonden met betrekking tot de batterijduur en laadtijden.

De problemen zijn niet omvangrijk en doen zich lang niet bij alle auto's voor. Het is zeker geen reden om niet een Audi e-tron kopen. Daarnaast vallen de problemen binnen de zekerheid van onze 12 / 24 maanden Qoets merk garantie.

Welke concurrenten heeft de Audi e-tron

De directe concurrenten van de Audi e-tron zijn zowel voor de handliggend als verrassend. Mercedes en BMW zijn met de EQC respectievelijk IX3 de voor de handliggende tegenstrevers. De verschillen tussen de drie zijn gelijk ten aanzien van de auto’s die zich voortbewegen door middel van fossiele brandstoffen. Alledrie beschikken over een ontwerp dat conform is aan de reguliere modellen van de betreffende fabrikanten. Datzelfde geldt voor de rijbeleving; BMW mikt het meest op rijdynamiek en Audi en Mercedes zetten hoger in op comfort. Alledrie de auto’s hebben een rijbereik volgens WLTP van tussen de 300 en 400 kilometer, afhankelijk van de omstandigheden en rijstijl.

Normaliter hoeft Audi - zeker binnen Europa - geen concurrentie te duchten van automerken afkomstig van andere continenten. Echter, pionier Tesla, die de elektrificatie binnen de grote autoconcerns heeft aangewakkerd, is nog altijd een serieuze concurrent van de Audi e-tron. Daarnaast komt er nog een concurrent uit onverwachte (overzeese) hoek: de I-Pace van Jaguar. De Tesla’s (Model S/X) moeten het vooral hebben van hun rijbereik en de laadmogelijkheden (met name buiten Nederland), maar kunnen qua vormgeving en bouwkwaliteit niet tippen aan dat van de Audi. De Jaguar geeft wat dat laatste betreft een beter weerwoord, maar heeft een veel uitgesprokener voorkomen en is daarmee zondermeer smaakgevoeliger. Qua verkoopaantallen laat de Audi e-tron (inmiddels) overigens alle concurrenten achter zich.

Audi - E-tron 50 quattro - B012534 - Teaser - Exterieur (14).JPG
Ook bij de e-tron de doorlopende achterlichten

Wat is onze conclusie over de Audi e-tron

Audi heeft met de e-tron laten zien dat elektrificatie binnen het modellengamma een serieuze aangelegenheid is. De Audi e-tron combineert het vertrouwde, fraaie Audi-design, de eveneens bewezen bouwkwaliteit, praktische bruikbaarheid en hoge mate van comfort met een volledig elektrische aandrijflijn. Daarnaast is de e-tron wellicht wel het fraaiste model uit het gamma van de betreffende fabrikant. Dit is zondermeer een hele slimme zet geweest, want als je als autofabrikant je verantwoordelijkheid wilt nemen ten aanzien van het terugdringen van jouw ‘carbon footprint’, maar bestaande klanten wilt behouden en nieuwe wenst te werven, dan is dit de manier.

Door het goede aanbod van laadmogelijkheden alsmede de te overziene afstanden binnen Nederland is de Audi e-tron voor dagelijks gebruik een bijzonder goed alternatief voor de auto/Audi op fossiele brandstof. En dat blijkt ook uit de verkoopaantallen, aangezien de Audi e-tron niet alleen de Jaguar I-Pace en Mercedes EQC ver voor blijft, maar ook Tesla’s Model S en X van de troon heeft verstoten. De enige uitdaging betreft vooralsnog de beperkte (snel)laadmogelijkheden in de ons omringende landen, maar zodra die een vlucht gaan nemen is de Audi e-tron eveneens zeer geschikt als vakantievervoer.

Ben je ook op zoek naar een jong gebruikte Audi e-tron?

Wij leveren jong gebruikte Audi's inclusief:

✅ 12 of 24 maanden Qoets merk garantie

✅ Exclusieve haal- en brengservice door heel Nederland

✅ Géén beschadigingen aan de binnen- of buitenkant, hooguit lichte gebruikssporen

✅ Eerste 10.000 kilometer of 6 maanden onderhoudsvrij

✅ Aflevering inclusief persoonlijke uitleg

Geef eenvoudig jouw e-tron wensen aan

Geef eenvoudig jouw e-tron wensen aan

Of maak nu een afspraak en kom langs in ons aflevercentrum in Utrecht.

Audi e-tron wensen doorgeven