Volvo - XC90 T8 Inscription - 1561021 - Teaser - Exterieur (19).jpg

Volvo XC90

8 november 2023

Volvo XC90

Met de XC90 is Volvo al bijna 20 jaar een prominente speler op de markt van Premium SUV's. Hoewel de auto al geruime tijd op de markt is, zijn we nu getuige van de tweede generatie van de XC90, die onlangs is vernieuwd. Bij het vergelijken van de twee generaties wordt duidelijk dat de autowereld inderdaad aan het veranderen is. In de eerste generatie had je nog keuze uit 5-, 6- of zelfs 8-cilindermotoren, terwijl de tweede generatie uitsluitend beschikbaar is met 4-cilindermotoren.

De Volvo XC90, die na de facelift zijn naam heeft behouden, laat echter zien dat deze verandering niet per se negatief is. De 2.0 liter 4-cilinder motor is voorzien van zowel een turbo als een mechanische compressor. In deze configuratie levert de verbrandingsmotor alleen al indrukwekkende prestaties, met 303 pk en een indrukwekkend koppel van 400 Nm. Ter vergelijking, deze waarden komen bijna overeen met die van de 4.4 liter V8-motor uit de vorige generatie.

De vernieuwde XC90 biedt een krachtige en efficiënte aandrijving met moderne technologie, wat aantoont dat de overstap naar 4-cilindermotoren zeker voordelen met zich meebrengt. De XC90 blijft een toonaangevende keuze in het segment van Premium SUV's en weerspiegelt de voortdurende evolutie van Volvo in lijn met de veranderende auto-industrie.

Volvo - XC90 T8 Twin Engine - 1121685 - Teaser - Exterieur (1).jpg

Motorische uitvoeringen

De Volvo XC90 biedt een breed scala aan motorische uitvoeringen om aan verschillende behoeften te voldoen. De T5-uitvoering wordt aangedreven door een 2.0-liter 4-cilinder benzinemotor met ongeveer 250 pk. De B6-uitvoering combineert dezelfde benzinemotor met een turbo- en supercharger om ongeveer 316 pk te leveren. De T8 Twin Engine Plug-in Hybrid voegt een elektromotor toe aan de mix en biedt een gecombineerd vermogen van ongeveer 390 pk. Voor liefhebbers van dieselmodellen is er de XC90 D5, uitgerust met een 2.0-liter 4-cilinder dieselmotor met ongeveer 235 pk. Als je op zoek bent naar een krachtigere dieseloptie met hybride functionaliteit, is de XC90 D6 Twin Engine Plug-in Hybrid Diesel een aantrekkelijke keuze, met een gecombineerd vermogen van ongeveer 340 pk.

Daarnaast wordt de verbrandingsmotor ook nog ondersteund door een 87 pk en 240 Nm sterke elektromotor. Gezamenlijk levert dit systeem een vermogen van 390 pk en 640 Nm, waarbij de verbrandingsmotor de voorwielen aandrijft, en de elektromotor de achterwielen. Mede door deze vierwielaandrijving en de standaard achttraps Geartronic-automaat sprint de 2320 kilogram wegende XC90 in 5,8 seconden naar de 100 km/h, de topsnelheid heeft Volvo in het kader van de verkeersveiligheid (op alle modellen) elektronisch begrensd op 180 km/h. Naast ondersteuning van de verbrandingsmotor biedt de elektromotor ook de mogelijkheid om tot 51 kilometer puur elektrisch te rijden. Daarnaast draagt de elektromotor bij aan een lager gemiddeld verbruik van rond de 2,5 tot 3,4 liter per 100 kilometer en een fiscaal interessante CO2-uitstoot van rond de 57 tot 76 gram per kilometer. Deze waardes zijn mede mogelijk gemaakt door het grotere accupakket waar de gefacelifte XC90 mee is uitgerust, deze heeft nu een capaciteit van 11,8 kWh. Het opladen van het accupakket geschiedt door te 'stekkeren'.

Volvo XC90 T5Volvo XC B6Volvo XC90 T8Volvo XC D5Volvo XC90 D6
Motor2.0-liter 4-cilinder benzinemotor2.0-liter 4-cilinder benzinemotor met turbo en supercharger2.0-liter 4-cilinder benzinemotor + Elektromotor2.0-liter 4-cilinder dieselmotor2.0-liter 4-cilinder dieselmotor + Elektromotor
Vermogen250 pk316 pk390 pk235340
Koppel350 Nm400 Nm640 Nm480 Nm600 Nm
Transmissie8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat
AandrijvingVoorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)Voorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)
Volvo - XC90 T8 Inscription - 1549392 - Teaser - Exterieur (31).JPG

Facelift

De XC90 heeft dus onlangs een facelift gehad, maar wat is er naast de naam nog meer aan veranderd? Zoals eerder gezegd beschikt de XC90 aan beteren veiligheidsystemen. Qua optische verschillen zien we aan de buitenkant een nieuwe grille, voorbumper, velgen en dakrails en ook is het kleurenpallet zowel voor het interieur als het exterieur uitgebreid. Niet onbelangrijk is het feit dat elke uitvoering van de XC90 vanaf nu standaard rijker is uitgerust.

Eigenlijk zoals een facelift betaamt, geen mega verschillen maar gewoon een fijne algehele opfrisser.

Volvo XC90 Recharge.jpg
Rechts de facelift, links de pre-facelift
Volvo XC90 Recharge 1.jpg
Kleine veranderingen aan bumper, grill en dakrails

Safety first

Zoals we gewend zijn van Volvo is ook de XC90 standaard volgeladen met tal van veiligheid ondersteunende features. Om te beginnen detecteert de auto andere voertuigen, voetgangers, fietsers en grotere dieren. Waneer botsingsgevaar dreigt kan de auto, zowel ‘s nachts als overdag, de bestuurder waarschuwen of indien nodig de auto automatisch afremmen om botsingen te voorkomen. Een ander systeem betreft het Blind Spot Information System, kortweg BLIS. Volvo introduceerde dit systeem in 2007 om de bestuurder ondersteuning te bieden bij het wisselen van rijbaan. Als het risico bestaat op een botsing met andere voertuigen naast of achter de auto, dan houdt het systeem de bestuurder door middel van waarschuwingen en actieve stuurondersteuning op het juiste spoor.

Verder beschikt de auto ook over het zogeheten Run-Off Road Mitigation systeem. Waneer de auto over de buitenste rijbaanmarkering rijdt, helpt dit systeem te voorkomen dat de auto van het wegdek raakt door bij te sturen en indien nodig af te remmen. Een ander uniek systeem is het zogeheten Cross Trafic Alert. Dit systeem helpt de bestuurder met achteruitrijden bij beperkt zicht, bijvoorbeeld uit een parkeervak. Het systeem waarschuwt de bestuurder voor voertuigen achter de auto en remt automatisch indien nodig.

Volvo - XC90 T8 R-Design - 1712136 - Teaser - Exterieur (34).JPG
Volvo's BLIS

Interieur

Zoals gezegd is er sinds de facelift extra keuze op het gebied van interieurkleuren en sierlijsten, ook ondersteunt het infotainmentsysteem nu naast Apple CarPlay ook Android Auto. Geen ingrijpende veranderingen dus, wat in onze ogen helemaal niet erg is. Het interieur van de XC90 ziet er namelijk nog steeds uitstekend uit en is van alle gemakken te voorzien. Denk aan een head-up display, massagefunctie, panoramadak, ambianceverlichting en een 1400 Watt Bowers & Wilkins audiosysteem. Ook heeft de auto een speciaal vakje in de middenconsole om draadloos een telefoon op te laden, zoeken naar je laadkabeltje is dus verleden tijd. Een andere unieke feature betreft het Air Quality System, dit systeem houdt tot 95% van alle schadelijke fijnstofdeeltjes (PM 2.5) tegen en zorgt dus voor een schonere lucht in de auto. Ook handig, de XC90 is standaard uitgerust met 7-zitplaatsen.

Welke bekende problemen heeft de Volvo XC90 ?

Ondanks de goede bouwkwaliteit van de auto zijn er een aantal problemen die we vaker tegenkomen bij de Volvo XC90. Hieronder een overzicht van deze bekende problemen.

Bekende problemen Volvo XC90

Sommige eigenaren hebben gerapporteerd over problemen met de remmen en de transmissie.
Enkele klachten over de kwaliteit van het interieur en de elektronica van de auto.

De problemen zijn niet omvangrijk en doen zich lang niet bij alle auto's voor. Het is zeker geen reden om niet een Volvo XC90 te kopen. Daarnaast vallen de problemen binnen de zekerheid van onze 12 / 24 maanden Qoets merk garantie

Geef eenvoudig jouw XC 90 wensen aan

Geef eenvoudig jouw XC 90 wensen aan

Of maak nu een afspraak en kom langs in ons aflevercentrum in Utrecht.

Volvo XC 90 wensen doorgeven