EXTR_CAR-19293-A0F99BB5-B3DA-49EC-ABA244934C50A4BB (1)

Volvo XC60

8 november 2023

Volvo XC60

Met de XC60 is Volvo al geruime tijd een gewaardeerde speler op de markt van Premium SUV's. Hoewel deze auto al enige tijd bestaat, zijn we nu getuige van de nieuwere generaties van de XC60, die voortdurend worden verfijnd. Bij het vergelijken van de generaties wordt het duidelijk dat de autowereld aan verandering onderhevig is. In de vroegere generaties had je nog de keuze uit verschillende motoropties, waaronder 4-cilinders, 5-cilinders en meer.

De Volvo XC60, die na diverse updates nog steeds de naam hoog houdt, laat zien dat deze veranderingen niet per se negatief zijn. De 2.0 liter 4-cilinder motor is uitgerust met moderne technologie, zoals een turbocharger en soms zelfs een supercharger. In deze configuratie levert de verbrandingsmotor indrukwekkende prestaties, met vermogens die variëren van ongeveer 250 pk tot 400 pk, afhankelijk van de gekozen uitvoering. Het koppel is eveneens aanzienlijk, wat zorgt voor een krachtige rijervaring.

De XC60 biedt een combinatie van krachtige prestaties en efficiënte aandrijving, waardoor de overstap naar 4-cilindermotoren zeker voordelen met zich meebrengt. Volvo's voortdurende toewijding aan innovatie en modernisering weerspiegelt zich in de XC60, die nog steeds een van de leiders is in het segment van Premium SUV's en de voortdurende evolutie van Volvo in lijn met de veranderende auto-industrie illustreert.

Volvo XC60

Motorische uitvoeringen

De Volvo XC60 biedt een gevarieerd assortiment motoropties om te voldoen aan diverse behoeften. De T5-uitvoering wordt aangedreven door een 2.0-liter 4-cilinder benzinemotor met een vermogen van ongeveer 250 pk. De B6-uitvoering bouwt voort op dezelfde benzinemotor en voegt een turbocharger en een supercharger toe, wat resulteert in ongeveer 316 pk. De T8 Twin Engine Plug-in Hybrid voegt een elektromotor toe aan de mix en levert een gecombineerd vermogen van ongeveer 390 pk. Voor liefhebbers van dieselmodellen is er de XC60 D5, die is uitgerust met een 2.0-liter 4-cilinder dieselmotor met ongeveer 235 pk. Als je op zoek bent naar een krachtigere dieseloptie met hybride functionaliteit, is de XC60 D6 Twin Engine Plug-in Hybrid Diesel een aantrekkelijke keuze, met een gecombineerd vermogen van ongeveer 340 pk.

Net als bij de XC90 wordt de verbrandingsmotor van de XC60 ondersteund door een elektromotor. Samen leveren ze een vermogen van 390 pk en een koppel van 640 Nm. De verbrandingsmotor drijft de voorwielen aan, terwijl de elektromotor de achterwielen aandrijft. Dankzij deze geavanceerde aandrijving en de standaard achttraps Geartronic-automaat accelereert de XC60, ondanks een gewicht van ongeveer 2050 kilogram, in slechts 4.9 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 180 km/h om de verkeersveiligheid te waarborgen.

De elektromotor biedt niet alleen ondersteuning aan de verbrandingsmotor, maar maakt ook puur elektrisch rijden mogelijk met een bereik van ongeveer 51 kilometer. Dit resulteert in een efficiënt verbruik van ongeveer 2,5 tot 3,4 liter per 100 kilometer en een gunstige CO2-uitstoot van ongeveer 57 tot 76 gram per kilometer. Het grotere accupakket van 11,8 kWh maakt dit alles mogelijk en kan worden opgeladen door simpelweg te 'stekkeren'.

Volvo XC60 T4Volvo XC60 B6Volvo XC60 T8Volvo XC60 D4Volvo XC90 D5Volvo XC60 D6
Motor2.0-liter 4-cilinder benzinemotor2.0-liter 4-cilinder benzinemotor met turbo en supercharger2.0-liter 4-cilinder benzinemotor + Elektromotor2.0-liter 4-cilinder dieselmotor2.0-liter 4-cilinder dieselmotor2.0-liter 4-cilinder dieselmotor + Elektromotor
Vermogen250 pk316 pk390 pk190 pk235 pk340 pk
Koppel350 Nm400 Nm640 Nm400 Nm480 Nm600 Nm
Transmissie8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat
AandrijvingVoorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)Voorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving (AWD)Voorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)
Elektrisch rijberijk51 kilometer45 Kilometer
EXTR_CAR-19293-96D021E1-4DCB-4735-B1BA471147CDC179

Facelift

De XC60 heeft dus onlangs een facelift gehad, maar wat is er naast de naam nog meer aan veranderd? Zoals eerder gezegd beschikt de XC60 aan beteren veiligheidsystemen. Qua optische verschillen zien we aan de buitenkant een nieuwe grille, voorbumper, velgen en dakrails en ook is het kleurenpallet zowel voor het interieur als het exterieur uitgebreid. Niet onbelangrijk is het feit dat elke uitvoering van de XC60 vanaf nu standaard rijker is uitgerust.

Eigenlijk zoals een facelift betaamt, geen mega verschillen maar gewoon een fijne algehele opfrisser.

1
Links de pre-facelift, rechts de facelift
2
Kleine veranderingen aan bumper, grill en dakrails

Safety first

Zoals we gewend zijn van Volvo is ook de XC60 standaard volgeladen met tal van veiligheid ondersteunende features. Om te beginnen detecteert de auto andere voertuigen, voetgangers, fietsers en grotere dieren. Waneer botsingsgevaar dreigt kan de auto, zowel ‘s nachts als overdag, de bestuurder waarschuwen of indien nodig de auto automatisch afremmen om botsingen te voorkomen. Een ander systeem betreft het Blind Spot Information System, kortweg BLIS. Volvo introduceerde dit systeem in 2007 om de bestuurder ondersteuning te bieden bij het wisselen van rijbaan. Als het risico bestaat op een botsing met andere voertuigen naast of achter de auto, dan houdt het systeem de bestuurder door middel van waarschuwingen en actieve stuurondersteuning op het juiste spoor.

Verder beschikt de auto ook over het zogeheten Run-Off Road Mitigation systeem. Waneer de auto over de buitenste rijbaanmarkering rijdt, helpt dit systeem te voorkomen dat de auto van het wegdek raakt door bij te sturen en indien nodig af te remmen. Een ander uniek systeem is het zogeheten Cross Trafic Alert. Dit systeem helpt de bestuurder met achteruitrijden bij beperkt zicht, bijvoorbeeld uit een parkeervak. Het systeem waarschuwt de bestuurder voor voertuigen achter de auto en remt automatisch indien nodig.

Volvo - XC90 T8 R-Design - 1712136 - Teaser - Exterieur (34).JPG
Volvo's BLIS

Interieur

Zoals gezegd is er sinds de facelift extra keuze op het gebied van interieurkleuren en sierlijsten, ook ondersteunt het infotainmentsysteem nu naast Apple CarPlay ook Android Auto. Geen ingrijpende veranderingen dus, wat in onze ogen helemaal niet erg is. Het interieur van de XC60 ziet er namelijk nog steeds uitstekend uit en is van alle gemakken te voorzien. Denk aan een head-up display, panoramadak, ambianceverlichting en een 1400 Watt Bowers & Wilkins audiosysteem. Ook heeft de auto een speciaal vakje in de middenconsole om draadloos een telefoon op te laden, zoeken naar je laadkabeltje is dus verleden tijd. Een andere unieke feature betreft het Air Quality System, dit systeem houdt tot 95% van alle schadelijke fijnstofdeeltjes (PM 2.5) tegen en zorgt dus voor een schonere lucht in de auto.

Welke bekende problemen heeft de Volvo XC60 ?

Ondanks de goede bouwkwaliteit van de auto zijn er een aantal problemen die we vaker tegenkomen bij de Volvo XC60. Hieronder een overzicht van deze bekende problemen.

Bekende problemen Volvo XC60

Sommige eigenaren hebben gerapporteerd over problemen met de remmen en de transmissie.
Enkele klachten over de kwaliteit van het interieur en de elektronica van de auto.

De problemen zijn niet omvangrijk en doen zich lang niet bij alle auto's voor. Het is zeker geen reden om niet een Volvo XC60 te kopen. Daarnaast vallen de problemen binnen de zekerheid van onze 12 / 24 maanden Qoets merk garantie

Geef eenvoudig jouw XC 60 wensen aan

Geef eenvoudig jouw XC 60 wensen aan

Of maak nu een afspraak en kom langs in ons aflevercentrum in Utrecht.

Volvo XC 60 wensen doorgeven