Qoets Electric: Wat zijn de laadmogelijkheden voor elektrische auto's?
236ccea2-dd60-48b7-a957-684a5f72d5f1

Qoets Electric: Wat zijn de laadmogelijkheden voor elektrische auto's?

17 december 2024

Opladen van een EV

Elektrische auto's zijn op verschillende manieren en snelheden op te laden. In deze blog lees je de belangrijke verschillen en in welke situatie je het beste welke mogelijkheid kan gebruiken.

1-fase laden

1-fase laden betekent dat je thuis aan het stopcontact je elektrische auto oplaad of aan een simpele laadpaal. Hiermee duurt het vaak tussen de 10 en 12 uur om een elektrische auto volledig op te laden. Het vermogen hierbij is tussen de 3.7 en de 7.3 kW.

Dit is bijvoorbeeld handig als je thuis geen laadpaal hebt en de auto de hele nacht aan de lader kan zetten.

3-fase laden

Je kan 3-fase laden met een goede thuislaadpaal of een openbare laadpaal. Hiermee laad je de auto een stuk sneller op dan met fase 1-laden. Houd rekening met ongeveer 4 tot 6 uur wachttijd om een elektrische auto volledig vol te krijgen. De laadsnelheid bedraagt tussen de 11 kW en de 22 kW afhankelijk van de laadpaal en de auto.

Deze manier van laden gebruik je bijvoorbeeld thuis als je over een 3-fase laadpaal beschikt of op openbare plekken. Let wel op dat je voor een openbare laadpaal altijd een stroompas nodig hebt.

Snelladen

Verder is het ook bij veel moderne elektrische auto's mogelijk om te snelladen. Dit is alleen mogelijk bij een snellaadstation bijvoorbeeld bij de snelweg. De auto zit dan vaak tussen de 30 en 60 minuten weer op 80%. Een groot verschil bij snelladen is dat er gebruikt wordt gemaakt van DC-stroom in plaats van AC-stroom wat bij 'normaal' laden wordt gebruikt.

Hier maak je gebruik van bij een lange rit, bijvoorbeeld op vakantie of als je actieradius bijna leeg is.

Wist je dat: Je het opladen van de laatste 20% van een accu kan vergelijken met een bioscoopzaal die langzaam voller loopt. In het begin stroomt het publiek snel binnen, maar naarmate de zaal voller raakt, kost het steeds meer tijd om de laatste stoelen te vullen. Zo werkt het ook met de cellen in je batterij: het opladen vertraagt om oververhitting en slijtage te voorkomen. Daarom laadt een accu sneller tot 80% en duurt de laatste 20% wat langer!