BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring review
05e607ac303e4da9b54294800bfe68fc

BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring review

25 maart 2024

Gentlemen's tuning

De BMW 5-serie is in bijzonder potente en luxe uitvoeringen leverbaar. De BMW 540i (Touring) is met zijn 340 pk 6-cilinder alles behalve traag te noemen. Daarboven biedt BMW bovendien nog de M550i en de M5 aan. Beide varianten beschikken over een 8-cilinder met 530 pk respectievelijk 600 pk. Voor een luxe gezinsauto met plaats voor 5 volwassenen zijn dat respectabele waardes die niet onderdoen voor die van hedendaagse sportwagens.

Maar wat nu indien je wel het vermogen van een BMW M5 wenst te hebben, maar niet perse gecharmeerd bent van het vrij stevig afgeveerde onderstel, het sportieve meubilair en/of de uitgesproken uitstraling waarmee de snelste variant van de BMW 5-serie is uitgerust? Of veel praktischer nog, omdat je perse een Touring wilt. In die behoefte wordt voorzien door BMW-tuner Alpina. Al doe je Alpina met de titel ‘Tuner’ veel te kort. Daar waar tuning veelal wordt geassocieerd met wat in de volksmond ‘chiptuning’ wordt genoemd al dan niet gecombineerd met een grotere maat velgen en kunststof accenten in de vorm van spoilers, heeft Alpina tuning tot ware kunst verheven. Bovendien wordt Alpina door BMW niet gezien als tuner, maar daadwerkelijk erkend als zelfstandige autobouwer. Een uiting hiervan is dat een BMW na de ‘Alpina-behandeling’ een nieuw chassisnummer krijgt.

Alpina B5 Touring - Alpina vooraanzicht 2.jpg
Indrukwekkend als het opduikt in je binnenspiegel..

Waarin onderscheidt de BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring zich?

Daar kunst per definitie smaakgevoelig is, is tuning dat zonder meer ook. Het onderscheidend vermogen van BMW Alpina B5 Bi-Turbo is subtiel en tegelijkertijd bijzonder uitgesproken. Dit lijken onverenigbare karakteristieken, maar Alpina is daar wonderwel in geslaagd. Het subtiele zit hem in de wijze waarop de koets van de BMW 5-serie waarop de BMW Alpina B5 Bi-Turbo is gebaseerd optisch is verfraaid. Hoewel de auto is voorzien van fraaie 20 inch lichtmetalen velgen, een spoilerlip aan de onderzijde van de voorbumper met Alpina-inscriptie en twee prominente dubbele uitlaatpijpen oogt het geheel vele malen eleganter dan de BMW M5. Opvallend hierbij is dat Alpina als uitgangspunt niet de sportieve M-sport carrosseriedelen (bumpers en zijskirts) neemt, maar de minder uitgesproken varianten van de Sport Line en Luxury Line. Ook dit is een uiting van de meer op comfort gerichte rijbeleving die Alpina wenst mee te geven aan haar producten.

Bij Alpina stopt de tuning niet bij het opwaarderen van het motorvermogen van de 4.4 liter 8-cilinder. De gehele auto wordt - weliswaar met fluwelen handschoenen - onderhanden genomen. De schokdempers, remmen en het motormanagement worden dusdanig aangepast en ‘gefinetuned’, waardoor niet alleen heel hard gereden kan worden, maar dat deze zeer snelle kilometers ook uiterst comfortabel kunnen worden afgelegd. De onderstel afstemming kent een scala settings, waarbij ‘Sport Plus’ de meest sportieve rijbeleving geeft. Opvallend is echter dat de de BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring aan het andere kant van het spectrum tevens beschikt over de setting ‘Comfort Plus’. Dit maakt het mogelijk om niet alleen in een heel hoog tempo te reizen, maar eveneens uiterst comfortabel. Tenslotte wordt het interieur nog rijkelijker met leer bekleed en indien gewenst voorzien van het voor Alpina zo kenmerkende roodbruine hout.

  • Een veel meer exclusieve uitstraling dan de M-modellen van de BMW 5-serie
  • Nog verfijnder materiaalgebruik in het interieur
  • Sportief en tegelijkertijd uiterst comfortabel
  • Veel kostbaarder in aanschaf en gebruik dan een BMW

De belangrijkste plus- en minpunten van de BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring

Wat is top?Wat had beter gekund?
Exclusiviteit gegarandeerdPrijsstelling...
Geen snelheidsbegrenzing, topsnelheid van 330 km/uAlpina striping is niet ieders smaak (gelukkig optioneel)
Nog verfijnder materiaalgebruik in het interieurVerbruik en onderhoud significant duurder dan BMW
Alpina B5 Touring - Motor aangepast door Alpina
Alpina B5 Touring - Motor aangepast door Alpina

Welke motoren zijn leverbaar in de BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring

De BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring is ‘slechts’ met een motor te verkrijgen. Dit betreft een 4.4. liter 8-cilinder die maarliefst 621 pk weet te genereren. De luxe familie- en zakenstation snelt daarmee in 3,6 seconde naar de 100 kilometer per uur. In tegenstelling tot de snelle producten die Beierse autofabrikant zelf produceert zijn Alpina’s niet elektronisch begrensd. Zodoende ligt de topsnelheid van de BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring op een uitzinnige 330 kilometer per uur. Hierbij mag het een geruststelling zijn dat de Alpina beschikt over een aangepaste reminstallatie en tevens over vierwielaandrijving.

Welke concurrenten heeft de BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring

Naast concurrentie uit eigen stal van de BMW M550i en de BMW M5 (beiden vooralsnog alleen als sedan verkrijgbaar) is de concurrentie beperkt. Dit komt eenvoudigweg doordat er voor geen een ander (Duits) merk een tuningsbedrijf bestaat die op dezelfde subtiele, maar toch zeer herkenbare wijze een reeds van origine topproduct nog verder weet op te waarderen. Vrijwel alle andere tuners gaan veel opzichtiger te werk; Brabus (Mercedes), Abt (Audi) en Techart (Porsche) hebben een signatuur die meer geënt is op het uitstralen van (een overdaad aan) vermogen en snelheid.

Wat is onze conclusie over de BMW Alpina B5 Bi-Turbo Touring

De BMW Alpina B5 Bi-Turbo (Touring) is de perfectionering van de BMW 5-serie. Het brengt twee ogenschijnlijk tegenstrijdige karakteristieken - zeer hoge prestaties en uitmuntend comfort - feilloos samen in een fraaie zaken- en familieauto. Doordat de optische aanpassingen subtiel sportief zijn en de beleving van luxe en comfort aan boord naar een nog hoger plan zijn getild, is de BMW Alpina B5 Bi-Turbo veel meer dan een rijk aangeklede en potente BMW 5-serie Touring. Alpina heeft heeft het fenomeen ‘tuning’ volwassen en gedistingeerd gemaakt en de BMW 5-serie Touring niet alleen naar de sportschool gestuurd, maar tevens een maatpak aangemeten. Met recht gentlemen's tuning.

Ben je ook op zoek naar een jong gebruikte BMW Alpina B5?

Wij leveren jong gebruikte BMW's inclusief:

✅ 12 of 24 maanden Qoets merk garantie

✅ Exclusieve haal- en brengservice door heel Nederland

✅ Géén beschadigingen aan de binnen- of buitenkant, hooguit lichte gebruikssporen

✅ Eerste 10.000 kilometer of 6 maanden onderhoudsvrij

✅ Aflevering inclusief persoonlijke uitleg

Geef eenvoudig jouw B5 wensen aan

Geef eenvoudig jouw B5 wensen aan

Of maak nu een afspraak en kom langs in ons aflevercentrum in Utrecht.

BMW B5 wensen doorgeven