Audi e-tron GT quattro review
Audi e-tron GT quattro.jpg

Audi e-tron GT quattro review

17 december 2021

Een Taycan om door vier ringetjes te halen

Audi heeft wat betreft de elektrificatie van haar modellengamma de pas er goed in. Na de e-tron (sportback) en de Q4 e-tron (sportback) is de Audi e-tron GT het derde volledig elektrische model uit Ingolstadt. Daar waar wij eerder stelden dat de Audi e-tron de mooiste Audi van dit moment is, dienen na de introductie van de Audi e-tron GT de stemmen opnieuw geteld te worden. De Audi e-tron is namelijk - naar onze bescheiden mening - een bijzonder fraaie verschijning. Het silhouet laat duidelijk zijn verwantschap met de Porsche Taycan zien, maar Audi heeft de auto met de juiste retouches onmiskenbaar een eigen verschijning weten te geven. Het ontwerp is zowel slank als sportief en de auto oogt altijd goed, ongeacht de hoek waaruit deze wordt bekeken. Hoewel de auto door de afwezigheid van een verbrandingsmotor niet hoeft te beschikken over een grille zijn de ontwerpers er toch in geslaagd om de herkenbaarheid van de ‘single frame grille’ in het ontwerp te verwerken. Op dat punt heeft Audi geen concessies hoeven te doen aan haar identiteit.

Audi e-tron GT quattro9.jpg
Uniek en prachtig design 😍

Waarin onderscheidt de Audi e-tron GT quattro

Als we binnen het eigen concern kijken dan onderscheidt de Audi e-tron GT zich voornamelijk op het vlak van sportiviteit en exclusiviteit. Daar waar de Audi e-tron (Sportback) een veel alledaagser voorkomen heeft oogt de Audi e-tron GT een stuk sportiever en exclusiever. Net zoals het exterieur ligt het interieur ook prettig op het netvlies. De vormen zijn mooi en de materialen fraai; en nergens is een goedkoop ogend of aanvoelend stuk plastic te bespeuren. Het interieur van de Audi e-tron GT is wederom onmiskenbaar Audi. Opvallend is dat de Audi e-tron GT in tegenstelling tot andere recent geïntroduceerde Audi-modellen weer beschikt over fysieke knoppen voor onder andere klimaatbeheersing, stoelverwarming en rijmodi. De touchscreens in de andere recente modellen ogen erg fraai maar vergen enige gewenning. De fysieke knoppen in de Audi e-tron GT werken meer instinctief en komen voor wat betreft ergonomie heel dicht in de buurt van perfectie. De vorm, functie en gebruikte materialen van deze bedieningselementen zijn van dusdanig hoog niveau waardoor het helemaal niet wordt ervaren als een stap terug in de tijd.

De belangrijkste plus- en minpunten van de Audi e-tron GT quattro

Hieronder een overzicht van de belangrijkste min/ en pluspunten.

Wat is top?Wat had beter gekund?
Volledig elektrisch met de vertrouwde Audi kwaliteit en design.Rijbereik neemt snel af indien harder wordt gereden.
Door middel van snelladen binnen 45 minuten een volledig volle accu.Beperkte bagageruimte van slechts 400 liter.
Meer fysieke knoppen in het interieur, wat het bedieningsgemak ten goede komt.

Welke motoren zijn leverbaar in de Audi e-tron GT quattro

De Audi e-tron GT is ‘maar’ met twee motoriseringen verkrijgbaar. We zetten maar tussen aanhalingstekens, want beide motoren begeven zich aan de bovenkant van wat er op dit moment aan elektrische krachtbronnen te koop is. De eerste variant betreft de Audi e-tron GT quattro. Deze versie beschikt over 477 pk, schiet in 4,1 seconde naar 100 kilometer per uur en heeft een WLTP-actieradius van 488 kilometer. In de praktijk komt dat neer op een actieradius van ongeveer 400 kilometer. De tweede versie betreft de Audi RS e-tron GT en dit betreft - zoals de RS-aanduiding al doet vermoeden - dan ook meteen de snelste in serie geproduceerde Audi voor op de openbare weg. Deze top variant beschikt over 600 pk en raffelt de sprint van 0 naar 100 kilometer per uur af in slechts 3,3 seconde. Deze extra potentie vertaalt zich helaas wel in een ietwat lagere WLTP-actieradius, te weten 472 kilometer.

Hieronder een volledig overzicht van de beschikbare uitvoeringen in de Audi e-tron.

UitvoeringVermogenMotor0-100 km/hRijbereik (WLTP)
e-tron GT quattro477 pk.Volledig elektrisch4,1 seconden488 kilometer
RS e-tron GT600 pk.Volledig elektrisch3,3 seconden472 kilometer

Welke concurrenten heeft de Audi e-tron GT quattro

De meest directe concurrent van de Audi e-tron GT is de Porsche Taycan. Daarbij heeft de Porsche Taycan twee voordelen. Het eerste voordeel is dat de Porsche Taycan verkrijgbaar is met een aantal nog krachtigere motoren en het tweede voordeel is dat de Porsche Taycan ook verkrijgbaar is als praktischere Cross Turismo. Het is overigens zeker niet uit te sluiten dat van de Audi e-tron GT eveneens een Sportback dan wel een Avant zal verschijnen. De Audi e-tron GT is echter wel een stuk vriendelijker geprijsd dan de met schild getooide concurrent. Daarnaast komt de Tesla Model S qua concept nog het dichts in de buurt van de Audi e-tron GT. Voor wat betreft uitstraling, rijbeleving en kwaliteit staat de Tesla echter volledig in de schaduw van Audi e-tron GT. Daarnaast heeft de Audi e-tron GT vooralsnog geen directe concurrenten. BMW heeft op dit moment geen volledig elektrische auto met soortgelijke proporties en prestaties en ook Mercedes heeft tot op heden alleen nog praktische en of meer op luxe gerichte elektrische modellen uitgebracht.

Wat is onze conclusie over de Audi e-tron GT quattro

Audi heeft het ontwikkelen van elektrische modellen inmiddels bijzonder goed onder de knie. Daar waar andere merken zich veelal laten verleiden om hun elektrische modellen een sterk afwijkend uiterlijk te geven ten opzichte van het bestaande gamma, slaagt Audi er steeds opnieuw in om onmiskenbaar een Audi neer te zetten. De Audi e-tron is zowel voor wat betreft het ontwerp als de techniek om door een ringetje te halen. De conclusie over de Audi e-tron GT is dan ook zowel kort als eenduidig: het is een bijzonder fraaie verschijning met een zeer hoog snelheidspotentieel dat zeker in staat zal moeten kunnen zijn om de meest verstokte petrol heads te verleiden om de overstap te maken naar een volledig elektrische auto.

Ben je ook op zoek naar een jong gebruikte Audi e-tron GT quattro?

Vul hieronder jouw nieuwe auto wensen in

Denk hierbij aan de gewenste motor of accu capaciteit

Maximaal

Maximaal

Lees de ervaring met Qoets van een andere klant

CAR-4718-8ACB6A66-A3CE-41EB-B20259356FB77D00.PNG
Audi Q7 3.0 TDI e-tron quattro (2016)

"Goed geluisterd naar de wensen, snelle en correcte afhandeling. Verder een prima aftersales."

Klant bij Qoets.nl28/01/2018 10:19 - Arnhemtevreden.nl

Nog een paar vragen

De laatste vragen

111.JPG

Emil Frey Group heeft een belang van 50% in Qoets.nl

3. logo BOVAG rgb.jpg

Qoets.nl is aangesloten bij de BOVAG

logo-feedbackcompany.png

9,6 uit +/- 600+ reviews

Award Tevreden.nl

9,2 uit 700+ reviews

Telefonisch je wensen doorgeven?

Telefonisch je wensen doorgeven?

Dat kan uiteraard ook. Bel nu en bespreek je wensen met één van onze collega's.

030-2270170