EXTR_CAR-6804-57CC9F1A-83AB-482C-88B78E34B6991A8B

Volvo V90

8 november 2023

Volvo V90

Met de V90 is Volvo al geruime tijd een prominente speler op de markt van Premium Stationwagens. Hoewel deze auto al geruime tijd op de markt is, heeft Volvo recentelijk vernieuwde generaties van de V90 geïntroduceerd. Bij het vergelijken van de verschillende generaties wordt duidelijk dat de autowereld aan verandering onderhevig is. In de eerdere generaties had je nog de keuze uit diverse motoren, waaronder 5-cilinders en 6-cilinders.

De Volvo V90 van de nieuwste generatie, die na de facelift zijn naam heeft behouden, laat echter zien dat deze veranderingen niet per se negatief zijn. De V90 is uitgerust met een 2.0-liter 4-cilinder motor die is voorzien van zowel een turbo als een mechanische compressor. In deze configuratie levert de verbrandingsmotor indrukwekkende prestaties, met een vermogen van ongeveer 303 pk en een koppel van 400 Nm. Ter vergelijking, deze waarden komen bijna overeen met die van de 4.4-liter V8-motor uit de vorige generatie.

De vernieuwde V90 biedt een krachtige en efficiënte aandrijving met moderne technologie, wat aantoont dat de overstap naar 4-cilindermotoren zeker voordelen met zich meebrengt. De V90 blijft een toonaangevende keuze in het segment van Premium Stationwagens en weerspiegelt de voortdurende evolutie van Volvo in lijn met de veranderende auto-industrie.

EXTR_CAR-6804-57CC9F1A-83AB-482C-88B78E34B6991A8B

Motorische uitvoeringen

De Volvo V90 biedt een gevarieerd assortiment motoropties om aan verschillende behoeften te voldoen. De T5-uitvoering wordt aangedreven door een 2.0-liter 4-cilinder benzinemotor met ongeveer 250 pk. De B6-uitvoering bouwt voort op dezelfde benzinemotor en voegt een turbocharger en supercharger toe, wat resulteert in ongeveer 316 pk. De T8 Twin Engine Plug-in Hybrid voegt een elektromotor toe aan de mix en levert een gecombineerd vermogen van ongeveer 390 pk. Voor liefhebbers van dieselmodellen is er de V90 D5, uitgerust met een 2.0-liter 4-cilinder dieselmotor met ongeveer 235 pk. Als je op zoek bent naar een krachtigere dieseloptie met hybride functionaliteit, is de V90 D6 Twin Engine Plug-in Hybrid Diesel een aantrekkelijke keuze, met een gecombineerd vermogen van ongeveer 340 pk.

Net als bij de XC90 wordt de verbrandingsmotor van de V90 ondersteund door een elektromotor. Samen leveren ze een vermogen van 390 pk en een koppel van 640 Nm. De verbrandingsmotor drijft de voorwielen aan, terwijl de elektromotor de achterwielen aandrijft. Dankzij deze geavanceerde aandrijving en de standaard achttraps Geartronic-automaat accelereert de V90, ondanks een gewicht van ongeveer 2.320 kilogram, in slechts 5,8 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 180 km/h om de verkeersveiligheid te waarborgen. De elektromotor biedt niet alleen ondersteuning aan de verbrandingsmotor, maar maakt ook puur elektrisch rijden mogelijk met een bereik van ongeveer 51 kilometer. Dit resulteert in een efficiënt verbruik van ongeveer 2,5 tot 3,4 liter per 100 kilometer en een gunstige CO2-uitstoot van ongeveer 57 tot 76 gram per kilometer. Het grotere accupakket van 11,8 kWh maakt dit alles mogelijk en kan worden opgeladen door simpelweg te 'stekkeren'.

Volvo V90 T5Volvo V90 B6Volvo V90 T8Volvo V90 D5Volvo V90 D6
Motor2.0-liter 4-cilinder benzinemotor2.0-liter 4-cilinder benzinemotor met turbo en supercharger2.0-liter 4-cilinder benzinemotor + Elektromotor2.0-liter 4-cilinder dieselmotor2.0-liter 4-cilinder dieselmotor + Elektromotor
Vermogen250 pk316 pk390 pk235340
Koppel350 Nm400 Nm640 Nm480 Nm600 Nm
Transmissie8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat8-traps automaat
AandrijvingVoorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)Voorwielaandrijving of optioneel vierwielaandrijving (AWD)Vierwielaandrijving (AWD)
EXTR_CAR-6804-C2CC106D-5FD8-4990-95D1F0843B6952A4

Facelift

De V90 heeft dus onlangs een facelift gehad, maar wat is er naast de naam nog meer aan veranderd? Zoals eerder gezegd beschikt de V90 aan beteren veiligheidsystemen. Qua optische verschillen zien we aan de buitenkant een nieuwe grille, voorbumper, velgen en dakrails en ook is het kleurenpallet zowel voor het interieur als het exterieur uitgebreid. Niet onbelangrijk is het feit dat elke uitvoering van de V90 vanaf nu standaard rijker is uitgerust.

Eigenlijk zoals een facelift betaamt, geen mega verschillen maar gewoon een fijne algehele opfrisser.

1
Links de pre-facelift, rechts de facelift
2
Kleine veranderingen aan bumper, grill en dakrails

Safety first

Zoals we gewend zijn van Volvo is ook de V90 standaard volgeladen met tal van veiligheid ondersteunende features. Om te beginnen detecteert de auto andere voertuigen, voetgangers, fietsers en grotere dieren. Waneer botsingsgevaar dreigt kan de auto, zowel ‘s nachts als overdag, de bestuurder waarschuwen of indien nodig de auto automatisch afremmen om botsingen te voorkomen. Een ander systeem betreft het Blind Spot Information System, kortweg BLIS. Volvo introduceerde dit systeem in 2007 om de bestuurder ondersteuning te bieden bij het wisselen van rijbaan. Als het risico bestaat op een botsing met andere voertuigen naast of achter de auto, dan houdt het systeem de bestuurder door middel van waarschuwingen en actieve stuurondersteuning op het juiste spoor.

Verder beschikt de auto ook over het zogeheten Run-Off Road Mitigation systeem. Waneer de auto over de buitenste rijbaanmarkering rijdt, helpt dit systeem te voorkomen dat de auto van het wegdek raakt door bij te sturen en indien nodig af te remmen. Een ander uniek systeem is het zogeheten Cross Trafic Alert. Dit systeem helpt de bestuurder met achteruitrijden bij beperkt zicht, bijvoorbeeld uit een parkeervak. Het systeem waarschuwt de bestuurder voor voertuigen achter de auto en remt automatisch indien nodig.

Volvo - XC90 T8 R-Design - 1712136 - Teaser - Exterieur (34).JPG
Volvo's BLIS

Interieur

Zoals gezegd is er sinds de facelift extra keuze op het gebied van interieurkleuren en sierlijsten, ook ondersteunt het infotainmentsysteem nu naast Apple CarPlay ook Android Auto. Geen ingrijpende veranderingen dus, wat in onze ogen helemaal niet erg is. Het interieur van de V90 ziet er namelijk nog steeds uitstekend uit en is van alle gemakken te voorzien. Denk aan een head-up display, massagefunctie, panoramadak, ambianceverlichting en een 1400 Watt Bowers & Wilkins audiosysteem. Ook heeft de auto een speciaal vakje in de middenconsole om draadloos een telefoon op te laden, zoeken naar je laadkabeltje is dus verleden tijd. Een andere unieke feature betreft het Air Quality System, dit systeem houdt tot 95% van alle schadelijke fijnstofdeeltjes (PM 2.5) tegen en zorgt dus voor een schonere lucht in de auto. Ook handig, de V90 is standaard uitgerust met 7-zitplaatsen.

Welke bekende problemen heeft de Volvo V90?

Ondanks de goede bouwkwaliteit van de auto zijn er een aantal problemen die we vaker tegenkomen bij de Volvo V90. Hieronder een overzicht van deze bekende problemen.

Bekende problemen Volvo V90

Sommige eigenaren hebben gerapporteerd over problemen met de remmen en de transmissie.
Enkele klachten over de kwaliteit van het interieur en de elektronica van de auto.

De problemen zijn niet omvangrijk en doen zich lang niet bij alle auto's voor. Het is zeker geen reden om niet een Volvo V90 te kopen. Daarnaast vallen de problemen binnen de zekerheid van onze 12 / 24 maanden Qoets merk garantie

Geef eenvoudig jouw V90 wensen aan

Geef eenvoudig jouw V90 wensen aan

Of maak nu een afspraak en kom langs in ons aflevercentrum in Utrecht.

Volvo V90 wensen doorgeven